Algemene Voorwaarden van Klingenberg Klus, Onderhoud & Advies
Laatst bijgewerkt: 30-10-2023
Artikel 1. Definities
De consument: natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf;
Opdrachtgever: opdrachtgever die handelt als consument dan wel in de uitoefening van een beroep of bedrijf;
Ondernemer: verwijst naar “Klingenberg Klus, Onderhoud & Advies”, gevestigd op Heidenheim 4 te Ubbena, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder registratienummer 91677122;
Partijen: individuen, bedrijven of entiteiten die betrokken zijn bij de overeenkomst waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn;
Schriftelijk: schriftelijk en elektronisch.
Artikel 2. Toepasselijkheid
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten die tussen de ondernemer en de opdrachtgever worden gesloten.
Artikel 3. Offertes en Overeenkomsten
- De ondernemer brengt een offerte bij voorkeur schriftelijk uit met dagtekening.
- Alle offertes en prijsopgaven zijn vrijblijvend en geldig gedurende een periode van 30 dagen, tenzij anders vermeld op de offerte.
- In de offerte wordt onder andere omschreven
- waar de werkzaamheden uitgevoerd worden;
- de te leveren zaken, werkzaamheden en de prijs;
- De opdrachtgever en de ondernemer kunnen afspraken maken op basis van twee prijsvormingsmethoden: a) vaste prijs; b) regie.
- Van een vaste prijs kan bij de eindafrekening uitsluitend worden afgeweken op grond van een bepaling in deze algemene voorwaarden. Bij regie komen opdrachtgever en ondernemer overeen dat de gemaakte kosten van de ondernemer worden vergoed; tevoren wordt het uurtarief vastgesteld en zo mogelijk ook de andere kosten; bij iedere afrekening maakt de ondernemer een opstelling van de bestede uren en alle overige kosten, waaronder de kosten van materialen die op de opdracht betrekking hebben. Bij regie kan desgewenst een richtprijs worden afgegeven. Een richtprijs geldt als een zo nauwkeurig mogelijke schatting van de uiteindelijk verschuldigde totaalprijs; deze schatting betreft het aantal te besteden uren en/of de te verwerken materialen en/of de overige kosten. Aan de richtprijs kunnen geen rechten worden ontleend. Een combinatie van de twee prijsvormingsmethoden (deels vaste prijs, deels regie) is eveneens mogelijk.
- Een overeenkomst komt tot stand wanneer de opdrachtgever akkoord gaat met de offerte van de ondernemer.
- Partijen kunnen meer- en minderwerk overeenkomen, waarbij dit bij voorkeur schriftelijk wordt vastgelegd.
- Annulering van een overeenkomst dient schriftelijk te geschieden en kan kosten met zich meebrengen.
- Bij annulering van een aanneemsomovereenkomst:
- Als de annulering plaatsvindt 60 dagen of meer vóór de geplande startdatum, wordt 10% van de totale aanneemsom in rekening gebracht als annuleringsvergoeding, tenzij reeds meer kosten gemaakt zijn door de ondernemer.
– Bij annulering 59 dagen of minder vóór de geplande startdatum wordt 50% van de totale aanneemsom in rekening gebracht als annuleringsvergoeding, tenzij reeds meer kosten gemaakt zijn door de ondernemer.
- Bij annulering van een regieovereenkomst:
- Als de annulering plaatsvindt meer dan 7 dagen vóór de geplande startdatum, worden geen kosten in rekening gebracht met uitzondering van de reeds gemaakte kosten door de ondernemer
- Bij annulering 7 of minder vóór de geplande startdatum wordt een annuleringsvergoeding van 8 uur in rekening gebracht bovenop de
- reeds daadwerkelijk gemaakte kosten.
Artikel 4. Verplichtingen van de ondernemer
- De ondernemer zal zich inspannen om de overeengekomen diensten en producten naar beste vermogen uit te voeren en te leveren.
- De ondernemer is bij het uitvoeren van de overeengekomen werkzaamheden geheel zelfstandig, verricht deze naar eigen inzicht en zonder toezicht of leiding van de opdrachtgever. Bij de voorbereidingen en uitvoering van de opdracht zal de ondernemer, voor zover redelijkerwijs mogelijk, inspelen op en rekening houden met de wensen en instructies van de opdrachtgever omtrent het resultaat van de opdracht.
- De ondernemer neemt bij de uitvoering van het werk de daarop van toepassing zijnde voorschriften en regelgeving in acht, zoals deze van kracht zijn of zullen zijn ten tijde van de uitvoering van het werk.
- De ondernemer is hij verplicht de opdrachtgever te attenderen op:
− onjuistheden in de opgedragen werkzaamheden voor zover de ondernemer deze kent of redelijkerwijs behoort te kennen;
− onjuistheden in de door de opdrachtgever verlangde constructies en werkwijzen;
− kenbare gebreken van de (on)roerende zaak waaraan het werk wordt verricht;
− gebreken in of ongeschiktheid van materialen of hulpmiddelen die door de opdrachtgever ter beschikking zijn gesteld;
− een en ander voor zover deze zich vóór of tijdens de uitvoering van het werk aan de ondernemer openbaren en door de ondernemer worden opgemerkt.
4.5. Indien de ondernemer één of meer afspraken niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt, is de ondernemer gehouden aan de aansprakelijkheid zoals beschreven in artikel 8.
Artikel 5. Verplichtingen van de opdrachtgever
- De opdrachtgever dient er voor te zorgen dat de ondernemer zijn werkzaamheden tijdig en deugdelijk kan verrichten.
- De opdrachtgever staat in voor de deugdelijkheid en de geschiktheid van de door hem ter beschikking gestelde of voorgeschreven materialen en hulpmiddelen èn voor de juistheid van de door hem verstrekte gegevens.
- Indien de opdrachtgever één of meer afspraken niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt, is hij gehouden de in redelijkheid hiermee verband houdende schade te vergoeden.
- De opdrachtgever draagt het risico voor schade veroorzaakt door:
− onjuistheden in de opgedragen werkzaamheden;
− onjuistheden in de door de opdrachtgever verlangde constructies en werkwijzen;
− kenbare gebreken van de (on)roerende zaak waaraan het werk wordt verricht;
− gebreken in of ongeschiktheid van materialen of hulpmiddelen die door de opdrachtgever ter beschikking zijn gesteld.
Dit doet niet af aan de waarschuwingsplicht van de ondernemer op grond van artikel 4 lid 4.
Artikel 6. Onvoorziene omstandigheden en overmacht
- Wanneer zich onvoorziene omstandigheden/overmacht voordoen, doet de ondernemer hiervan zo spoedig mogelijk mededeling aan de opdrachtgever.
- Indien bij een onvoorzien complicatie de ondernemer de opdrachtgever niet kan bereiken, dient de ondernemer het werk te onderbreken, behalve indien de onvoorziene complicatie onmiddellijk handelen vereist.
- Eventuele extra kosten, die de ondernemer moet maken in verband met een onvoorziene complicatie die onmiddellijk handelen vereist en die noodzakelijk zijn ter beperking van de schade, zullen door de opdrachtgever worden vergoed.
- In geval van overmacht, waaronder maar niet beperkt tot natuurrampen, brand, stakingen, oorlog, terrorisme, ziekte of andere onvoorziene omstandigheden die de uitvoering van onze diensten onmogelijk maken, zal de ondernemer niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele vertragingen of tekortkomingen in de uitvoering van de overeenkomst. De partijen zullen zich inspannen om de impact van de overmachtssituatie te minimaliseren.
- Bij overmacht zullen reeds gemaakte kosten door de ondernemer in rekening gebracht worden aan de opdrachtgever.
Artikel 7. Eigendomsvoorbehoud
- Alle materialen en producten die door de ondernemer worden geleverd in het kader van de uitvoering van de overeenkomst, blijven eigendom van de ondernemer totdat de opdrachtgever volledig heeft voldaan aan zijn betalingsverplichtingen, inclusief de hoofdsom, eventuele bijkomende kosten, rente en andere verschuldigde bedragen.
- De ondernemer behoudt het recht om de geleverde materialen en producten terug te nemen in geval van niet-betaling. Het eigendomsrecht op deze materialen en producten gaat pas over op de opdrachtgever nadat de volledige betaling is ontvangen.
- Totdat het eigendomsrecht is overgedragen, is de opdrachtgever verplicht om de materialen en producten zorgvuldig te bewaren en te beschermen tegen verlies, beschadiging of vernietiging. De opdrachtgever heeft het recht om de materialen en producten te gebruiken in overeenstemming met de overeenkomst, maar kan deze niet verkopen, overdragen of verpanden zonder schriftelijke toestemming van de ondernemer.
- Het eigendomsvoorbehoud heeft geen invloed op de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever om de volledige betalingsverplichting na te komen. Na volledige betaling zal het eigendomsrecht op de materialen en producten aan de opdrachtgever worden overgedragen.
Artikel 8. Prijzen en Betaling
- De prijzen zijn exclusief BTW en andere van toepassing zijnde belastingen tenzij anders vermeldt.
- Betaling dient te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum.
- Indien partijen betaling in termijnen zijn overeengekomen, geschiedt betaling in evenredigheid met de voortgang.
- Indien het opgeleverde werk niet voldoet aan de overeenkomst, heeft de opdrachtgever het recht de betaling op te schorten, met dien verstande dat het op te schorten bedrag in redelijke verhouding dient te staan tot het geconstateerde gebrek. Indien het opgeschorte bedrag niet in redelijke verhouding staat tot het geconstateerde gebrek, heeft de ondernemer het recht de wettelijke rente in rekening te brengen over het teveel opgeschorte bedrag.
- Indien opdrachtgever niet tijdig betaalt, wordt hij geacht zonder verdere ingebrekestelling wettelijk in verzuim te verkeren. Niettemin zendt de ondernemer na het verstrijken van de betalingstermijn (als bedoeld in artikel 7 lid 2) één betalingsherinnering. Daarin wijst hij de opdrachtgever op zijn verzuim en geeft alsnog de gelegenheid binnen twee weken na ontvangst van deze betalingsherinnering te betalen.
- Over betaling die niet tijdig is verricht, kan de ondernemer rente in rekening brengen vanaf het verstrijken van de betalingstermijn (als bedoeld in artikel 7 lid 2) tot de dag van ontvangst van het verschuldigde. Deze rente is gelijk aan de wettelijke rente. De ondernemer is na verloop van de in lid 5 genoemde termijn bevoegd zonder nadere ingebrekestelling tot invordering over te gaan van het aan hem verschuldigde bedrag en gerechtigd om wettelijk toegestane incassokosten in rekening te brengen. Deze incassokosten omvatten administratiekosten en andere kosten die redelijkerwijs worden gemaakt om de verschuldigde betaling te innen. De hoogte van deze kosten zal in overeenstemming zijn met de geldende wettelijke regels omtrent incassokosten en dienen door de opdrachtgever betaalt te worden bovenop opstaande verschuldigde bedrag.
Artikel 9. Aansprakelijkheid
- De ondernemer is niet aansprakelijk voor enige schade die direct of indirect voortvloeit uit de uitvoering van diensten of levering van producten, tenzij er sprake is van opzet of grove nalatigheid.
- Indirecte schade, met inbegrip van gevolgschade, winstderving, verlies van gegevens of enige andere financiële of persoonlijke schade voortvloeiend uit het gebruik van de diensten/materialen is niet gedekt.
- De ondernemer verklaart dat zij over een passende aansprakelijkheidsverzekering beschikt om eventuele schade, verlies of letsel als gevolg van onze diensten te dekken, in overeenstemming met de geldende wetgeving.
Artikel 10. Intellectueel Eigendom en advies
- Alle intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de geleverde producten en diensten blijven eigendom van de ondernemer, tenzij anders overeengekomen.
- De ondernemer zal naar beste weten en kunnen advies verstrekken. De ondernemer en de opdrachtgever komen overeen dat de ondernemer volledig is vrijgesteld van aansprakelijkheid voor eventuele schade, verlies, onjuistheden, onvolledigheden, of andere tekortkomingen in de verstrekte adviezen, ongeacht de aard van de claim. De opdrachtgever begrijpt dat advies altijd gebaseerd is op beschikbare informatie op het moment van verstrekking en dat toekomstige gebeurtenissen en omstandigheden onzeker zijn. De opdrachtgever erkent dat hij/zij volledig verantwoordelijk is voor het gebruik en de interpretatie van het advies, en dat de ondernemer niet aansprakelijk kan worden gesteld voor enige gevolgen, financieel of anderszins, die voortvloeien uit het gebruik van het advies.
Artikel 11. Recht en geschillen
- Voor de beslechting van de in dit artikel bedoelde geschillen kunnen partijen een beroep doen bij de gewone Nederlandse rechter, tenzij de kantonrechter bevoegd is.
- Geschillen zullen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter.
- Op deze algemene voorwaarden en alle overeenkomsten tussen de ondernemer en de opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing.
Artikel 12. Slotbepalingen
- Deze algemene voorwaarden kunnen alleen schriftelijk worden gewijzigd.
- Indien een of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden ongeldig of niet-afdwingbaar blijken te zijn, heeft dit geen invloed op de geldigheid van de overige bepalingen.
- Door akkoord te gaan met een offerte of overeenkomst met Klingenberg Klus, Onderhoud & Advies, verklaart de opdrachtgever kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met deze algemene voorwaarden.